Taksų mylėtojų forumas

Форум любителей такс / Dachshund Lovers Forum
Klubo puslapis / Club web-page
Dabar yra Ket, 2024-03-28 13:12

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 198 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Pen, 2013-07-19 14:43 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
Dėkui :). Na taip, trumpos kojikės greičio neprideda :D. Va Kapris šiek tiek aukštesnis ir bėga greičiau, bet prieš ilgakojus vis vien be šansų išlošti laiku. Bet užtai mūsų stiprioji pusė visos zoninės kliūtys - buomas, sūpynės, piramidė, kur negalima nušokti neužlipus ant raudonos zonos. Su jomis daugelis turi vargo, bet tik ne taksai - jie praktiškai niekada nenušoka nuo zonų, o ir karteles numeta itin retai.
Na, o agility klubų pamažu daugėja, kaip ir tų pamišusių entuziastų :). Vienu metu pas mus į Šiaulius treniruotis net iš Panevėžio žmonės važinėjo...Dabar jau įsisteigė savo klubą.

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Ant, 2013-08-27 22:50 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
Kadangi karts nuo karto pakamuoja rūpestis dėl agility poveikio taksų nugaroms, įlindau paieškoti informacijos tose šalyse, kur sportuojama ir siekiama daug. Radau keletą minčių, kurios mane nuramino, tad noriu pasidalinti jomis čia. Tai nėra kaip nors įrodyta, tačiau toks požiūris man atrodo priimtinausias.
Taksai kaip veislė buvo sukurti urvinių žvėrių medžioklei, tad jų prigimčiai nėra svetima bėgioti po miškus, kopti ir leistis nuo kalnelių, šokinėti per išvirtusius rąstus. Iš esmės tokie patys ar panašūs judesiai sudaro ir agility sportą. Tikėtina, kad kuo stipresni šuns nugaros ir ypač pilvo raumenys ir kuo geresnės fizinės formos jie yra, tuo mažesnė tikimybė, kad iškils problemų su stuburu. Išskyrus genetiškai nulemtus atvejus, tačiau tuomet šiaip ar taip niekas nepadės išvengti problemų, netgi jei šuo bus nešiojamas nuo laiptų ir jam nebus leidžiama šokinėti nuo baldų...
Tad sveikas geros formos, nenutukęs taksas neturėtų patirti rizikos sportuodamas agility. Kai kas galvoja, kad taksams piramidė gali būti pavojinga kliūtimi, tačiau jei ji atitinka reikalavimus ir šuo gražiai nubėga nuo jos iki pat apačios nenušokdamas, tai nesukelia pernelyg didelės apkrovos. Lygiai taip pat kaip ir kitos zoninės kliūtys, kur taksai paprastai nėra staigiai stabdomi, kaip kiti linkę nušokti šunys, o atlieka taip vadinamas „bėgamas zonas“. Kita kalba apie barjerus ir jų aukštį. Pagal FCI agility taisykles rekomenduojamas aukštis mažo dydžio šunims (t.y. žemesniems nei 35 cm ties ketera) yra 25-35 cm. Taksui 35cm yra jau gana daug, todėl kur kas pagrįstesnės atrodo AKC (Amerikos kinologų klubo) taisyklės, kuriose šunys skirstomi ne į 3, o į 5 ūgio kategorijas ir mažiausieji jų - iki 25cm ties ketera (panašiai kaip mano Topas) šoka per 20cm aukščio karteles. Deja, mes ne Amerikoje... Ir vis tik agility galima rasti daug privalumų, kurie atsveria nerimą ir galimą riziką:
• Komandinis darbas su šunimi.
• Sudaryta galimybė išlieti šuns energiją.
• Socializacija su kitais šunimis.
• Tai „darbas“, reikalaujantis tiek fizinių, tiek protinių pastangų ir leidžiantis nuolat tobulėti.

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Pen, 2013-10-25 20:47 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
Na štai ir praėjo paskutiniosios šio sezono varžybos, tad prisėdau prie aprašymų – taksų klubo ir forumo bei mūsų agility klubo puslapiams. Nori nenori kartais tenka pabūti ir metraštininke :).
Nors Šiaulių „Akelos“ agility klubo sezono užbaigimo vakarėlį organizavome rugpjūčio pabaigoje, ne tik antroji vasaros pusė, bet ir rugsėjis bei spalis dar buvo turtingi varžybomis. Tad vėl apžvelgsiu jas per taksišką prizmę :). Iš ties taip jau yra, kad dalyvaujant su taksais varžybų pasirinkimą koreguoja kartelių aukštis, tad dabar jau įpratau prieš registruojantis, ypač jei tai naujas klubas ar teisėjas, pasitikslinti, ar barjerai nebus maksimalaus aukščio. Dažniausiai nebūna, tačiau pora klubų jau yra mano „juodam“ sąraše, nes nors labai pasistengus ir įveikiamas tas didžiausias 35 cm aukštis, tačiau kiek įmanoma stengiamės tausoti nugarėles. Pasitaiko ir geranoriškų organizatorių, kurie sutinka karteles nuleisti žemiau nei jų klube įprasta. O protingi teisėjai irgi nelinkę traumuoti šunų maksimaliais aukščiais ar superpainiomis trasomis. Juk šis sportas sugalvotas visų pirma tam, kad tiek vedliui, tiek šuniui būtų smagu. Ir ne aukštyje esmė, o gebėjime tiksliai ir greitai įveikti trasą.
O smagu varžybose būna ir azarto tikrai daug. Kaip ir nusivylimų, ir net ašarų ar išsprūstančių stipresnių žodelių. Ypač neseniai pradėjusiems, kai ir vedlys nepatyręs, ir šuo dar jaunas ir varžybose prikrečia visokių išdaigų: pabėga iš trasos, nevykdo komandų ar išvis nebėga. Arba šiaip yra toks kaip mano Topas, kuriam, atrodo, niekad nepritruks fantazijos visokioms išdaigoms. Tarkim šios vasaros jo topinis išmislas vidury trasos prilėkti prie teisėjo patikrinti, ar čia ne mūsų Vytautas (teisėjas, „išaugęs“ iš mūsų komandos, kurį jis be proto myli). Arba kaip šioje foto tiesiog sustoti trasos vidury, prisiminus, kad kažkur ten šalia ringo juk paliko visi treniruočių draugeliai :D.

(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))
Nuotrauka Solvitos Slišane

Todėl nenuostabu, kad dažniausiai vis dar netelpam į duotą laiko limitą. Tačiau progresas po šios vasaros jau akivaizdus – išdaigų trasoje mažėja, slalomas nebeatrodo baisi kliūtis (liko išmokti įėjimą iš reikiamos pusės), o bėgimo greitis didėja, tad tas pats laiko limitas jau kartais būna įveikiamas, o agility knygelės paskutinis lapas džiugina rezultatais. Palyginimui įdedu pirmąjį su krūva diskvalifikacijų ir paskutinį lapus:

(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))

Panašu, kad įdėtas darbas pagaliau pradėjo duoti saldžius vaisius :). O ir šiaip šuo labai sustiprėjo emociškai. Dar neseniai prabėgus dvi trasas varžybose, trečios jo maža galvelė jau nebeišnešdavo, kas neretai baigdavosi pabėgimais ar užsispyrimu vidury trasos. Dabar gi jau esame bėgę ir keturias trasas per vieną dieną ir nieko – kompiuteris atlaikė neperkaitęs :D. Tolimesnė siekiamybė – 3 švarios trasos, t.y. 3 prabėgimai be klaidų ir baudos taškų už viršytą laiką, kurie jau leistų pereiti į aukštesnį A2 lygį. Tad tobulėti dar yra kur ir apskritai šiame sporte mokymosi procesas niekad nesibaigia, nes visada atrandi elementų, kuriuos galima padaryti geriau, greičiau, paprasčiau ir t.t. Tačiau jei pradžioje kartais atrodė, kad galbūt iš vis nieko gero iš to neišeis, nes šuo dažnai pasielgdavo visiškai neprognozuojamai, tai dabar jau galiu pasitikėti savo šaunuoliu ir su malonumu lipdyti trūkstamus elementus prie tvirto pamato, kurį jau turim. Žinoma, nerealu būtų svajoti apie Lietuvos agility čempiono titulą taksui. Ir juo labiau ne su tokiu itin taksišku užsispyrėliu kaip Topas. Tačiau ne taip paprasta ir įvertinti, kuris iš mūsų labiau užsispyręs. Matyt, ne šiaip sau mane kolegos jau žadėjo į garbės lentą kabinti :D.
Šitaip Topas bėga dabar (video iš paskutinių varžybų Raudondvario žirgyne):
http://youtu.be/k4MipDzG_k8

Atskira istorija apie Kaprį. Liepos gale varžybose Rygoje su dukra nuskynęs pirmą vietą ir azartiškai lodamas trasa lekiantis taksas atrodė toks nepanašus į tą bailiuką, kuris dar neseniai slėpėsi tunelyje ar iš vis nesiryždavo net startuoti, kad daug kas klausė, ar čia tikrai tas pats šuo :). Patvirtinus, kad taip ir yra, kraipė galvas stebėdamiesi, kad per pora mėnesių šuo gali šitaip pasikeisti pakeitus vien vedlį. Matyt, sutampa kažkokie jųdviejų su dukra biolaukai, nes logiško paaiškinimo iš ties nėra. Šeriu ir vedžioju Kaprį dažniausiai aš, tačiau niekam kitam, o tik Vasarei grįžus jis „išdainuoja“ tokias džiaugsmingas treles ir pas ją lekia guostis gavęs pylos už sugriaužtą šlepetę. Tad nenuostabu, kad ir varžybose su ja jaučiasi smagiai ir saugiai. Entuziazmo atsirado tiek, kad jau net pristabdyti tenka, nes skrenda su vėjeliu greičiu lenkdamas net kai kuriuos ilgakojus, o ir zonas kartais pralekia kojom neliesdamas, kas jau visai nepageidautina. Arba iš pernelyg didelio užsidegimo nulekia ne ten, kur reikia :D. Visko dar būna, bet svarbiausia, kad šuo jau suprato, jog tai tikrai smagu. Kasdien matydami koks ramus jis dažniausiai būna namuose, tikrai nesitikėjome iš jo tokio užslėpto azarto. Vilniečių suorganizuotoje sezono uždarymo agility fiestoje vykusiame taip vadinamame „drage“ (neoficialiose lenktynėse) abu mūsų trumpakojai netgi praėjo pirmąjį etapą – Kapris aplenkė šeltuką, o Topui nuskilo lenktyniauti su špiciuku, apie kurį kažkada rašiau :D. Tačiau bene brangiausias ir netikėčiausias laimėjimas buvo paskutiniosiose šiemet varžybose, kai organizatorių sprendimu visi nulinukai buvo apdovanojami neskirstant pagal dydį. Tad kai iš 12 šunų, kurių tarpe 8 buvo „large“ kategorijos, pirmos vietos laimėjimo pakvietė atsiimti Vasarę su Kapriu, ji net negalėjo tuo patikėti.
Čia varžybose Šiauliuose gražiai prabėgta Kapriuko trasa:
http://www.youtube.com/watch?v=9ApXAacW ... e=youtu.be
Ir kelios linksmos nuotraukėlės, nes tik Kapris lėkdamas trasa sugeba išgauti tokias keistas grimasas, kažkuo primenančias padykusį vaiką :D.
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))

(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))

(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))
Nuotraukos Gedimino Vileikio

Kaip bebūtų, vis tik galima drąsiai sakyti, kad pusė visos sėkmės priklauso nuo klubo, nes tokio palaikymo ir paskatinimo net tada, kai nesiseka niekur kitur nesu gavusi. Nors dabar jau kaip klubas gerokai išaugome, tačiau ir atėję naujokai įsilieja į tą bendrą sergančiųjų vieni už kitus dvasią, tad varžybose, nors ir dalyvaujame kiekvienas už save, jaučiamės tarsi vienas kumštis. Visi jau žino, kad jei šalia ringo nuo juoko kilojasi palapinė, joje rasi šiauliečių komandą :D. O jei tai mūsų pačių organizuojamos varžybos, nepaisant to, kad būtent Šiauliuose jos būna gausiausios dalyvių skaičiumi, viskas vyks operatyviai ir tvarkingai, nes ringe ir sekretoriate dirba daug žmonių. Esu dėkinga likimui ir...taksams, kurie leido pažinti ne tik šaunią „taksistų“ kompaniją, bet ir puikų agility kolektyvą, be kurio nebeįsivaizduoju savo gyvenimo. Šita veikla yra tai, kas „veža“ ir suteikia energijos visose kitose gyvenimo srityse.
Visi mūsų šio sezono rezultatai skelbiami čia: http://www.taksuklubas.lt/

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Šeš, 2013-10-26 10:27 
Atsijungęs
Atvira klasė
Atvira klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2011-10-10 14:07
Pranešimai: 349
Miestas: Vilnius
:clap:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Šeš, 2013-10-26 13:40 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre, 2009-10-14 12:19
Pranešimai: 1283
Miestas: Kaunas/Vilnius
Šaunuoliai Topas ir Kapri! Topinė Topo nuotrauka!!! "Jei norit tai patys ir šokit" :lol:
Didžiausia pagalba vedlėms: Jurgitai ir Vasarei :thumbup:

_________________
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE'))) (!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Sek, 2014-05-18 19:56 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
Kartu su sėkminga naujo sezono pradžia grįžtu prie savo temelės. Kadangi kitos varžybos jau viena koja bus įžengusios į vasarą, apžvelgsiu, ką pavyko nuveikti iki jos. O sezoną šiemet pradėjom anksti kartu su keliais kitais nekantruoliais dar vasarį išsibeldę iki Tartu. Nuo tada sudalyvavome dar penkeriose varžybose, kurios praturtino ne tik patirtimi, bet ir laimėjimais, iš kurių labiausiai džiugina taip lauktos pirmosios švarios trasos. Panašu, kad Kapris rimtai lipa Topui ant kulnų, nes vos spėjom pasidžiaugti pirma Topo švaria trasa, kai jau kitose varžybose Kapris irgi prabėgo savo pirmąją trasą be klaidų. Buvo laikas, kai džiaugėmės kiekvienu net ir mažiausiu laimėjimu ar žingsneliu į priekį, o dabar jau norisi pakilti laipteliu aukščiau. Liko surinkti dar dvi švarias trasas ir būsime jau A2 lygyje. Tikiuosi, kad per šią vasarą tai įveiksim. Topas jau bėga stabiliai gerai, Kapris dar ne toks patikimas, bet labai azartiškas ir greitas. Sezono pradžia jam buvo sunkoka, kurį laiką nesupratome, kas vyksta, kodėl pernai smagiai bėgiojęs, šiemet vėl pasidarė toks nedrąsus. Tik po keleto varžybų susivokėme, kad kaltas jo taip mylimas cypsintis žaisliukas, kurio, šiemet perėjus iš nulinukų į A1 lygį, jau nebegalima neštis į trasą. Teko ieškoti mažesnio cypsiuko, kurį būtų galima paslėpti kišenėje bent iš pradžių, kol azartas grįžo. Ir taip kaskart iškilus kažkokiai kliūčiai, ieškome sprendimo ir judam priekin, augam kaip agility sportininkai. Labiausiai savo progresą pamatai, pažiūrėjus nulinukų bėgimą su begale nereikalingų judesių, makalavimosi rankomis ir blaškymusi po trasą :). Kažkada ir aš taip pradėjau, buvo tikrai sunku susivokti ką ir kaip daryti. Dabar jau viskas atrodo taip paprasta, šuo irgi pažįstamas kaip nuluptas, bereikia tik šiek tiek sėkmės.
Varžybose Parnu sutikome dar dvi trumpaplaukes takses. Gaila, bet su šeimininkėmis menkai pavyko pabendrauti dėl kalbos barjero - estiškai kol kas temoku tik tostą „Į sveikatą“ :D. Tad tik stebėjau kolegas ir patyliukais džiaugiausi, kad maniškiai greitesni. Bet lietaus nemyli lygiai taip pat – viena iš estukių, išbėgusi į trasą per lietų, akivaizdžiai atsargiai dėliojo kojeles, tarsi ieškodama sausesnės vietelės :).

(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))

Smagu, kad vis šiltėja bendravimas su šio sporto aistruoliais iš kitų šalių. Prieš kurį laiką gavau žinutę iš agility trenerio Australijoje, kuris teiravosi apie taksų agility ypatumus ir treniravimo subtilybes, mat pats sulaukė tokio jam neįprasto mokinio. „Paguodžiau“, kad lengva nebus :D. Bet įdomu tai tikrai. Puikiai vienas kitą suprantam ir su kitų agility neįprastų veislių šeimininkais, kurie susiduria su vienokiais ar kitokiais sunkumais, paprastai kylančiais iš to, kad tai nėra lengvai dresuojamos veislės. Tuomet pamatai, kad yra ir daugiau tokių, kuriems įdomu užsiimti su kitokiais šunimis. Labai tikiuosi, kad vis didėjantis agility populiariausių borderkolių ir šelčių skaičius neužgoš ir kitų veislių. Juk agility - tai sportas, atviras visiems šunims.
Ir pabaigai švari Kapriuko trasa:
https://www.youtube.com/watch?v=o77nBqGoMs0

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Ant, 2014-05-20 20:37 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre, 2009-10-14 12:19
Pranešimai: 1283
Miestas: Kaunas/Vilnius
Na, ką aš galiu pasakyti.. Taksams svirtį nusverti nėra lengva, Ir "šukose" nepasižymi greitumu, kaip kvadratinio tipo šunys... Bet puiku :clap: :dance: :thumbup:

_________________
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE'))) (!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Ant, 2014-05-20 21:20 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
O aš galiu pasakyti, kad tu, Arūne, labai pastabi - iškart pamatei silpnąsias vietas :). Kapriui dar daug reikia dirbti prie slalomo, o sūpynių jis apskritai ilgą laiką prisibijojo. Ir dabar dar varžybose, kur jaučiasi ne taip saugiai, kartais nuo jų nušoka. Bet kai bėga drąsiai, nusveria tikrai lengvai :).

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Pir, 2014-09-15 21:41 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
Baigėsi vasaros agility sezonas, liko kelerios rudeninės varžybos, tad vėl norisi apžvelgti, kas nuveikta. Ši vasara parodė, kaip vis tik smarkiai sergu agility virusu. Tačiau kartu ir įsitikinau, kad iki tikrų maniakų dar toli – viskas tebėra sveiko proto ribose :D. Agility sportininkų tarpe yra maniakų gerąja prasme, kuriems tai tapo gyvenimo būdu, bet yra ir tokių, kurie į šį sportą žiūri labai rimtai ir šiek tiek iš aukšto žvelgia į tokius, kaip aš, kuriems tai tėra užsiėmimas „for fun“. Laimei, man tokia diagnozė negresia, na bent jau tol, kol sportuoju su taksais. Žinoma, savų mažų tikslų mes irgi siekiame, treniruojamės, kiek turime noro, ir dalyvaujame visur, kur tik leidžia galimybės ir yra prasmė dalyvauti. Atsisakėme dviejų atrankinių varžybų į pasaulio agility čempionatą, tačiau vietoj jų sudalyvavome varžybose Latvijoje ir pasitobulinome agility seminare. Kaip ir buvome planavę, su Topu surinkome 3 švarias trasas ir perėjome į A2 lygį. Ne veltui sakoma, kad 6-7 metai yra šuns aukso amžius agility sporte. Iš tiesų, būtent dabar, kai atsirado abipusis pasitikėjimas ir jau neblogai įvaldyta vedimo technika, pajutau didelį malonumą sportuoti. Tiesa, Topas, nors jau ir patyręs agility, dėl to savo taksiško užsispyrimo nei kiek neišsižada. Bet paprastai jis pasireiškia jau nebe varžybose, o treniruotėse arba parodomuosiuose renginiuose. Jis labai jaučia, kada yra rimtos varžybos, o kada galima atleisti vadeles ir pasilinksminti. Daugiau komandoje nėra tokių „artistų“, kurie vos subarti, kristų ant nugaros į pasidavimo pozą. Ir taip vos ne kiekvieną treniruotę. Tipiškas manipuliatorius :D. Jau net pradėjau kaupti epitetus, kurie teisėjams išsprūsta per varžybas: „Topas-laptopas“, „chalturshchik“, „chuliganas“, o „parazitukas“ kartą nejučiom išlėkė pačiai, kai idealiai prabėgęs visą trasą, bebaigdamas priešpaskutinę kliūtį slalomą, išbėgo iš paskutinio tarpo. Per tokius išsidirbinėjimus vienomis varžybomis vėliau nei Kapris perėjo į A2 lygį. Šitas šuo niekada neleidžia prarasti budrumo. Kita vertus, būtent Topas yra mano variklis ir tas guvaus proto šuo, kuris puikiai prisimena vos kartą per metus matomus žmones, porąkart prabėgęs tą pačią trasą ją jau įsidėmi, visada jaučia mano emocijas ir, kad ir kiek besistengčiau tai nuslėpti, jau iš vakaro žino apie laukiančias varžybas. O jei dar ir pati nerimauju, jam pradeda sukti pilvą ir į varžybas išvažiuojame be miego abu. Tad teko išmokti tvarkytis su savo emocijomis ir paslapukauti. Jei namuose nebūtų dar vieno šuns, kuriam giliai dzin dėl kraunamos kuprinės ir ruošiamų rūbų, būčiau maniusi, kad jie visi taip reaguoja.

Kaprio taksiški „talentai“ ne taip akivaizdžiai matomi, o subtiliai paslėpti po geriečio išraiška ir būdu. Jau visai neblogai įvaldęs dauguma agility gudrybių, kaip taksas labai greitas ir šoklus šuo, jis dar kartais ima ir pats nusprendžia pakeisti trasos seką. Ypač dažnai jį „įsiurbia“ kur nors šalia bėgimo trajektorijos padėtas tunelis :D. Tačiau per šią vasarą jiedu su Vasare padarė milžinišką pažangą ir dideliais žingsniais juda pirmyn. Šitam šuniui aš matau perspektyvą ateityje sėkmingai rungtis ir aukščiausiame A3 lygyje, kur jau susirenka visi stipriausi, praėję pirmuosius du etapus. Jis be problemų peršoka ir per aukštesnes karteles, ramiai išsėdi starte, kol šeimininkė duoda komandą bėgti ir išvysto tikrai neblogą greitį. Kita gera emocija, kurią net keliskart šią vasarą patyriau – tai kai abi su dukra kartu atsistojome į prizininkų trejetuką. Geras jausmas, kai taksai nušluosto nosį greitesniems ir šoklesniems, o kai tegu ir dalyvių skaičiumi ne itin gausiose varžybose laimi open (atviroje) trasoje, kur kartu varžosi visų lygių dalyviai, apima pasididžiavimas šia veisle. O juk dar neseniai open trasos atrodė išvis nelabai įveikiamos.
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))

Kita vertus, net ir nepretenduodama į rimtas sportininkes šiemet kažkaip labai skaudžiai pradėjau jausti neteisybę dėl greičio ir laiko limito, kurį teisėjai skiria vienodą visų dydžių kategorijoms. Kad niekas neatsižvelgia į mūsų trumpas kojas, tai jau įprasta, taksai juk mažuma, bet kad neįvertina tokių aikštelės sąlygų, kaip aukštai nupjauta žolė ar smėlis, kuriuo gerokai sunkiau bėgti, ir skiria pakankamai didelį greitį, tai būna apmaudu. Ypač kai vos prasidėjus varžyboms ir teisėjui paskelbus laiko limitą ir greitį, jau žinai, kad nėra šansų švariai įveikti trasą ne dėl tavo ar šuns klaidų, o dėl fizinių galimybių. Dėl to pasiguodžiam tarpusavy ir su kitų trumpakojų veislių šeimininkais. Pastebėjau, kad tokius mums neįveikiamus limitus skiria dažniausiai jauni ir ambicingi, patys su greitais šunimis sportuojantys teisėjai. O labiau patyrę, ypač užsieniečiai, kurių vis daugiau ir daugiau atvyksta teisėjauti tiek Lietuvoje, tiek kitose Pabaltijo valstybėse, neretai akcentuoja ne greitį, o sugebėjimą įveikti sudėtingesnes trasas, kurios būtent greituoliams neretai tampa neįveikiamu iššūkiu. Iš kitos pusės, griežtesni greičio limitai verčia tobulinti šuns vedimo techniką ir nebešokti valsų aikštelėje :D.
Šiaip ar taip, dabar akys vis labiau krypsta į ilgakojų veislę, nors ir žinau, kad pradžia irgi nebus lengva. Kai mūsų komandos organizuotose varžybose teisėjavusiai ir seminarus vedusiai patyrusiai teisėjai iš Suomijos prasitariau apie būsimą šunį, ji iškart perprato mano užmojus ir pasakė: „Tu nenori lengvai dresuojamos veislės“. Ir tai yra 100 proc. tiesa. Po visų iššūkių, patirtų treniruojant taksus, koks nors šeimininko komandoms besąlygiškai paklūstantis borderkolis ar VA būtų tiesiog neįdomus. Juolabiau, kad nusivylusių borderkoliais irgi yra. Nors daugelis pradėję sportuoti agility su tuo šunimi, kurį turėjo, galiausiai renkasi būtent populiarias agility veisles, mane domina kita medalio pusė, t.y. kaip sudominti, motyvuoti ir rasti bendrą kalbą su sudėtingesnio požiūrio reikalaujančiu šunimi. Be to, jau atsibodo girdėti, kad mudu su Topu esame vienintelė pora iš komandos, kur šuo visiškai nepanašus į šeimininkę. Plaukų spalvos taip ekstremaliai tikrai neketinu keisti, figūra irgi yra tokia, kokia yra, tad belieka keisti šunį :D. O kadangi šuniuko užauginimas ir paruošimas užtrunka pora metų, tai jau pamažu pradedu dairytis Topui pamainos. Aišku, ir Topulis nebus pamirštas, jei tik sveikata leis. Mažoji dukra jau po truputį ruošiasi perimti jo vedliavimą. Džiaugiuosi, kad ne tik pas latvius ir estus, bet ir Lietuvos agility padangėje pamažu pradeda atsirasti veteranų klasė vyresniems nei 8 metai šunims, nes daugėja vyresnių visą gyvenimą sportavusių šunų, kurie dar kupini noro judėti, bet vienokios ar kitokios sveikatos problemos jau nebeleidžia taip aukštai šokti ar lipti. Tad statomos trasos vien iš žemų kartelių ir tunelių, panašiai kaip nulinukams, tik sudėtingesnių trajektorijų. O kalbant apie žmonių amžių, nepamiršiu suomių teisėjos pasakojimo apie garbaus amžiaus agility sportininkes besikalbančias apie tai, kad joms reikia greitesnio borderkolio bei kolegų įspūdžių apie Europos atvirame čempionate matytą nenusakomo amžiaus sukrypusią senučiukę, kuri taip vikriai nulėkė trasa, kad buvo gražu žiūrėti.

Tiems, kas nepatingėjo viso to perskaityti, linksma Kaprio šypsenėlė dovanų :D.
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))

Ir pabaigai po vieną švarią abiejų trasą:
Kapri
https://www.youtube.com/watch?v=fgPZLZ4 ... eg&index=2
Topas
https://www.youtube.com/watch?v=PaRZo_E ... e=youtu.be

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Pir, 2014-09-15 22:03 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre, 2009-10-14 12:19
Pranešimai: 1283
Miestas: Kaunas/Vilnius
Jurgita, jūs šaunuoliai!
Puliai labai tinka agilty ;) tik reikia nukirpti :(
O apie bobulytes - nepamenu ar nesikartosiu - Leipzige prie Agility trasos buvau priėjusi trumpam ir mačiau tik du šunis. Su antruoju buvo vos bepaeinanti tetulytė su panašaus į ją amžiaus šelčiu. Ji praktiškai žodinėmis komandomis iš vidurio aikštės pravedė šunį. Šuo atitinkamu greičiu, neskubėdamas bet be klaidų įveikė visą trąsą. Plojo visi žiūrovai ir teisėjas iškėlęs rankas. Linkiu ir tau tokios aistros ir tegul pasipūtę ereliai negadina nuotaikos ;)

_________________
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE'))) (!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Pir, 2014-09-15 22:52 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
Dėkui Arūne :). Tikrai, puliams su visomis jų puošmenomis ko gero būtų nepatogu ir pavojinga sportuoti. Gaila :(. Nuotraukose agylity tema jie taip įspūdingai atrodo. O kalbant apie šuns valdymą per atstumą, tai jis irgi mane labai sužavėjo, kai pirmus kartus pamačiau. Bet kol galiu bėgioti, man tai didesnis malonumas nei mosikuoti ranka atsistojus trasos vidury ;) .

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Ant, 2014-09-16 5:59 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre, 2009-10-14 12:19
Pranešimai: 1283
Miestas: Kaunas/Vilnius
Dėl dredų nėra pavojaus, bet nešantis papildomus 3 kilogramus (jei kailis iki žemės) greitis mažės. Vienos suomės veisimo puliai dalyvauja Agility. Nežinau, gal tik sutapimas, bet komandinėj rungty tas, kuris su ilgu kailiu, būna lėčiausias. O šiaip, laikoma, kad puliai greitesni už borderkolius.
Ir dar man atrodo, kad kvadratiniai šunys ir šoklesni, ir manivringesni. Tik nepakanka kvadrato tipo veislės, individualus šuo turi būti kvadratinis.
O kokią tu sunkiai dresuojamą veislę nusižiūrėjai? :)
O dėl valdymo iš vidurio aikštės - ta moteris jau tikrai nebegalėjo bėgti, nes net sunkiai ėjo. Bet jai tai ne priežastis nedalyvauti :clap:

_________________
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE'))) (!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Ant, 2014-09-16 10:08 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
Gali būti, kad kaltas kailio svoris - šuniui paprasčiausiai sunku judėti, šokti ir manevringumas trasoje prastesnis. Nors aš kažkodėl pirmiausia pagalvojau apie saugumą. Šiaip realiai visos kliūtys saugios, nebent už sūpynės dredai galėtų užkibti. O kvadratinė veislė dar veislei nelygi, juk dalis jų pernelyg masyvūs agility.
Mano pasirinkimas ne paslaptis, kažkur jau buvau prasitarusi, kad galvoju apie vipetą. Latvijoje jau atsirado keli gyvi pavyzdžiai, kol kas bėgiojantys agility nulinukuose. Kai kurie atrodo labai tam tinkami, kiti ne itin, tad reikės labai atidžiai ieškoti tinkamo temperamento. Žinoma, kalbant apie charakterį, jie nėra tokie kieti riešutėliai kaip taksai, bet gali būti problemų su motyvacija. Faktas, kad kontrastas palyginus su azartiškais užsispyrėliais taksais bus didžiulis :).

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Ant, 2014-09-16 12:27 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre, 2009-10-14 12:19
Pranešimai: 1283
Miestas: Kaunas/Vilnius
Hm. Prie tavo išvaizdos vipetas tiktų :thumbup: . Bet agility :unsure:
Kažkodėl man jie be koordinacijos atrodo ir manevringumu abejočiau. Sunkiai telpa į tunelį, kojos į visas puses makaluojasi. Man atrodo, kad jie labiau tiesiom distancijom greitai bėgti pritaikyti... Nuo vieno kraštutinumo prie kito :D

_________________
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE'))) (!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Agility
StandartinėParašytas: Ant, 2014-09-16 13:10 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir, 2008-07-14 15:23
Pranešimai: 2338
Miestas: Šiauliai
Paskaičius tavo komentarą prieš akis kažkodėl iškilo ilgakojis kumeliukas :D. Jei nebūčiau mačiusi realiai bėgiojančių, gal ir man taip atrodytų. Aišku, jie nėra labai manevringi, bet niekas niekur nesimakaluoja ir į tunelius puikiai telpa :). Yra lengvi, tad puikiai šoka tiek į aukštį, tiek į tolį, o greitis labai priklauso nuo temperamento, tad svarbiausia išsirinkti kuo energingesnį variantą. Ir žinoma, veislės ieškojau ne pagal savo išvaizdą :D. Vienas dalykas, man įdomu pabandyti ką nors ne taip įprasta, kitas, kad gyvenant bute, šalia dviejų nutrūktgalvių taksų jau norisi kažko ramesnio. O dargi žinant, kad vipetai yra užėmę prizines vietas ir dideliuose agility čempionatuose, tampa aišku, kad nėra neįmanomų dalykų :). Kaip ir su taksais, daug kas priklauso nuo įdirbio.

_________________
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Topas
Trumpaplaukis nykštukinis taksas Kapri


Paskutinį kartą redagavo Jurga ir Topas Ant, 2014-09-16 19:36. Iš viso redaguota 2 kartus.

Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 198 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 16 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Veikia ant phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007