Taksų mylėtojų forumas

Форум любителей такс / Dachshund Lovers Forum
Klubo puslapis / Club web-page
Dabar yra Ket, 2024-03-28 22:28

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Nauji FCI standartai
StandartinėParašytas: Ket, 2010-04-01 7:14 
Atsijungęs
Moderatorius
Moderatorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre, 2007-10-24 19:05
Pranešimai: 3289
Miestas: Vilnius
Tarptautinė kinologų federacija patvirtino naujus standartus, kurie įsigalioja nuo 2010-04-01. Štai jie:

HENDLERIO STANDARTAS

HENDLERIS – malonios išvaizdos, inteligentiškas, dėmesingas, delikatus, taktiškas. Sportiškas. Visada pasiruošęs patarti ir padėti naujokams ir visiems, kam to reikia. Atidus visiems šunų, kuriuos demonstruoja, poreikiams ir parodantis kiekvieną šunį iš geriausios pusės.

BENDRA IŠVAIZDA
Tvarkingas, elegantiškas, gerai sušukuotas, apautas ir aprengtas individas, sugebantis laisvai judėti tiek ringe, tiek ir už jo ribų.

ELGESYS/TEMPERAMENTAS
Ramus, užtikrintas, neskubrus ir draugiškas.

GALVA
Neturi būti pernelyg didelė, tačiau neturi būti ir segtuko galvutės dydžio. Kaukolė turi sudaryti pakankamo proto kiekio įspūdį. Nepriklausomai nuo teisėjo sprendimo, kitų parodos dalyvių veiksmų ir šuns elgesio, turi šypsotis ir spinduliuoti džiaugsmą. Nosis maža, kad nekaišiotų jos kur nereikia.

AKYS
Akylos ir itin dėmesingos kitų hendlerių išsidėstymui, teisėjo signalams ir visų šunų, esančių ringe, padėčiai.

BURNA
Geriausiai, jei ji visad užčiaupta, išskyrus tuos atvejus, kai reikia greitai atsakinėti į teisėjo klausimus ar sveikinti nugalėtojus. Dantys švarūs, balti. Matomi tik nusišypsojus.

KAKLAS
Pakankamai ilgas, kad išdidžiai laikytų galvą, ir pakankamai lankstus, kad galėtų sukioti galvą, stebint viską, kas vyksta ringe. Niekad neturi pernelyg išsitempti.

PRIEKINĖS GALŪNĖS
Pečiai platūs, sugebantys atlaikyti kitų hendlerių niuksus ir stumdymą. Rankos turi būti pakankamai ilgos ir stiprios, kad išlaikytų šunį ant pavadėlio, atlaikytų nugalėtojų rankų paspaudimus, sugebėtų surinkti prizus ir draugiškai glostyti šunį. Visa tai reikia mokėti atlikti vienu metu.

KŪNAS
Pakankamai lankstus, kad netrukdytų kitiems hendleriams palikti ringą ir neužstotų teisėjams šunų.

UŽPAKALINĖS GALŪNĖS
Gerai išvystytos ir stiprios, kad galėtų vesti šunį ringe optimaliu greičiu.

EISENA
Laisva, lengva ir elegantiška eisena turi atitikti šuns judėjimo greitį.

DANGA
Drabužiai turi būti švarūs ir tvarkingi. Neleistinos pernelyg ryškios, margos ir nekuklios spalvos. Hendlerio kostiumas turi būti specialiai sumodeliuotas taip, kad nevaržytų judesių, judant ringe su bet kokiu šunimi. Kojos turi būti apautos patogiais batais, įgalinančiais lengvai judėti.

SPALVA
Hendlerio aprangos spalva turi derintis su šuns spalva. Jei hendleris demonstruoja keletą skirtingų spalvų šunų, tai jo drabužiai turi bent jau nepaslėpti šuns kontūrų, pvz., demonstruojant juodą šunį, neleistina dėvėti ilgo juodo sijono.

DYDIS
Hendleriai gali būti bet kokio dydžio ir formos. Svarbiausia, kad jie galėtų tinkamai pademonstruoti šunį.

DISKVALIFIKACINĖS YDOS
Purvina, netvarkinga išvaizda. Irzlus, priekabus ar nestabilus charakteris. Didybės manija. Familiarus, chuliganiškas, triukšmingas ir rėksmingas elgesys. Įžeidimai, keiksmai ir pajuoka teisėjų bei parodos dalyvių adresu. Nesportiškas elgesys. Suplyšę ar netvarkingi drabužiai.

PASTABA
Įprastinio FCI reikalavimo, kad visi vyriškos lyties individai privalo turėti dvi akivaizdžiai normalias sėklides, pilnai nusileidusias į kapšelį, buvo atsisakyta padorumo išsaugojimo tikslu, o taip pat norint išvengti netikėtų apžiūrų, kurios šunų parodos metu vyriškos lyties hendleriams gali sukelti neprognozuojamą reakciją.

_________________
Ragana (!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: Ket, 2010-04-01 7:15 
Atsijungęs
Moderatorius
Moderatorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre, 2007-10-24 19:05
Pranešimai: 3289
Miestas: Vilnius
PARODOS TEISĖJO STANDARTAS

BENDRA IŠVAIZDA
Geras teisėjas turi sudaryti nelinkusio į kompromisus, teisingo, dėmesingo ir ramaus subjekto įspūdį. Fizinis pasirengimas ir vikrumas pageidautini, tačiau nebūtini, kadangi ramus gyvenimo būdas, atrodo, jų veislei neišvengiamas.
Teisėjas privalo turėti kilnumo ir teisingumo antspaudą – sunkiai nusakomą, tačiau visada akivaizdų po parodos. Geras teisėjas – tai ryški asmenybė. Jo savybės: tiesumas ir drąsa – bet ne priešiškumas, pasitikėjimas savimi ir tam tikras abejingumas, leidžiantis prisitaikyti prie netaktiškų pažįstamų ar bent jau neleidžiantis tokių pažįstamų vėlai vakare į viešbutį.
Antriniai lytiniai požymiai turi būti mažų mažiausiai gerai pastebimi, kitaip, kai teisėjas įteiks jums prizą, jūs galite pasakyti "Ačiū, ponia" ponui, ar atvirkščiai.

DANGA
Šalto klimato sąlygomis teisėjas turi būti ekipuotas dvigubais viršutiniais drabužiais. Apatiniai drabužiai gali priklausyti nuo metų laiko. Tačiau teisėjas niekada neturi nusirengti ringe.

PROPORCIJOS
Labiausiai pageidautinos proporcijos teisėjoms-moterims 95-57,5-90, tačiau gali būti ir 57,5-57,5-120, ar, kaip kartais pasitaiko, 55-87,5-120. Teisėjo-vyro matmenys ne tokie svarbūs, tačiau dideli gabaritai ir įspūdinga išvaizda visada pageidautini.

PIGMENTACIJA
Visos spalvos leistinos. Žydri teisėjai – retenybė, tačiau visko gali pasitaikyti.

DYDIS
Teisėjas neturi būti nei per aukštas, nei per žemas. Egzistuoja empirinė taisyklė – jei jam reikia atsiklaupti, kad galėtų apžiūrėti šunį, vadinasi, jis yra per aukštas. Iš kitos pusės, jei jam reikia pasišokėti, kad galėtų patikrinti šuns sėklides, jis greičiausiai yra per žemas. Teisėjas vidutiniškai turi sverti 32-154 kg, priklausomai nuo lyties ir pilnumo.

EISENA
Reikia vengti teisėjų, kuriems patogiau vaikščioti keturiomis, taip pat ir tų, kurie judėdami svyruoja ar net griuvinėja. Judėjimas į priekį turi vykti statant vieną pėdą priešais kitą. Šlubavimas leistinas ir iš esmės dažnai yra naudojamas, norint patraukti dėmesį.

STOVĖSENA
Apžiūrinėdamas šunį, teisėjas turi stovėti ringo centre, pėdos "kaip parade", dešinė ranka užfiksuota kairiojoje pažastyje, kairė kryžiuojasi su dešine ir užfiksuota dešinėje pažastyje. Smakras tvirtai įremtas į kaklą, susiraukšlėjęs, akys žvairuoja. Kai tik teisėjas atsistoja į šitokią padėtį, jo padėjėjas privalo nedelsdamas pradėti skaičiuoti ratus, kuriuos apibėga demonstruojami šunys. Jei ratų skaičius viršijo 20, padėjėjas gali nepastebimai trinktelėti teisėjui per šonkaulius. Seni, patyrę teisėjai žino, kaip snausti šioje pozicijoje – skirtingai nuo jaunesnių kolegų, ypač vakarėlių iki aušros dalyvių, kurie nuo priešparodinių švenčių įspūdžių gali netekti sąmonės.

TRŪKUMAI

Nebylumas
Pageidautina, kad teisėjas sugebėtų kalbėti girdimų dažnių diapazone, tačiau jo leksikonas gali ribotis tokiomis frazėmis kaip "paleiskite pavadėlį", "eikite", "dar vieną ratą" ir skaičiais nuo 1 iki 3. Jei tai neįmanoma, tikslinga apsirūpinti kortelėmis su užrašais.

Kurtumas
Tai nėra didelis trūkumas, o kartais net privalumas – toks teisėjas negali išgirsti nemandagių komentarų už ringo, spėliojimų ir patarimų.

Aklumas
Puiku, jei teisėjas gerai mato abiem akim, tačiau kai kurie gerai žinomi egzemplioriai sugeba susidoroti apskritai be jokio regėjimo. Kaip bebūtų keista, tai nei kiek nesutrukdė jų karjerai – galbūt, regėjimo apribojimai turėtų būti peržiūrėti ir pašalinti iš standarto.

DISKVALIFIKACINĖS YDOS
Teisėjas, kuris šūkauja, rėkauja ir keikiasi, ar isteriškai juokiasi ringe parodos metu iš ypač prastų egzempliorių, turi būti diskvalifikuojamas. Taip pat teisėjas, kuris sulaiko aprašymą, kol hendleris ringe jam išrašys čekį, turi gauti tris raštiškus įspėjimus, po to diskvalifikuojamas.

_________________
Ragana (!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: Ket, 2010-04-01 7:16 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre, 2009-10-14 12:19
Pranešimai: 1283
Miestas: Kaunas/Vilnius
:lol:

_________________
(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE'))) (!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: Ket, 2010-04-01 9:39 
Atsijungęs
Veteranų klasė
Veteranų klasė
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Sek, 2007-10-28 14:34
Pranešimai: 1005
Miestas: Šiauliai
Geras :lol:

_________________
Takso mišrūnas Difis ir Auksaspalvis retriveris Nesteris (Nectaris Baltoji Selenė) :wub:

www.gabrijh.weebly.com


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 20 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Veikia ant phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007